tisdag 19 januari 2010

Franskt bondbröd

Detta är ett enkelt och gott surdegsbröd
antal: 1 bröd
Hållbarhet i frysen: C:a 12 mån.

Arbetstid: C:a 25 min.
Jästid, surdeg: 1 dygn.
Jästid, deg i bunke och på plåt: 1 tim.


Surdeg dag 1:
50 g jäst
2 dl vatten
2 ½ dl rågsikt

Deg dag 2:
3 ½ dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
4 dl rågsikt
6 ½-7 dl vetemjöl

Surdeg:
1. Rör ut jästen i ljummet vatten (37°) och tillsätt rågsikten. Blanda väl och låt surdegen stå i rumstemperatur 1 dygn. Täck skålen med plast eller folie. Surdegen blir bubblig och luktar syrligt och friskt.

Deg:
1. Blanda surdegen med 3 ½ dl ljummet vatten (37°). Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna.
2. Arbeta degen blank och smidig. Ställ den övertäckt på jäsning på varmt ställe 30 min.
3. Arbeta igenom degen och forma den till ett stort runt bröd. Lägg den på smord plåt och låt den jäsa ytterligare 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Snitta brödet med en skarp kniv, pensla med vatten och grädda det i ugnens nedre del c:a 40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar