lördag 1 januari 2011

Nyårsafton hos Mr.Magoo





Tanken var att vi skulle ha en mycket enkel meny så vi inte skulle jobba ihjäl oss...och det gick ju bra...problemet var ju att vi tog till så många tillbehör utöver som vi inte tänkt.... men gott var det!!  Här kommer menyn med bilder och en del recept

Till förätt:
Kockens indiska kycklingsoppa med hembakt ostfralla










Till Varmrätt:
Bräserat Oxkött med vitlök
Bli inte avskräckt av mängden vitlök. Den kinesiska metoden att fräsa vitlök i het olja tar bort lukten och ger istället en himmelsk arom som absorberas av köttet.


Ingredienser: 6 port
1 kg oxlägg
4 msk jordnöts eller majsolja
225 g vitlök, skalad
3 msk halvtorr sherry
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk soja
6 dl klar buljong
1 tsk potatismjöl utrört i 1 msk vatten
8 salladslökar

Gör så här:
• Skär köttet i 4 cm kuber
• Hetta upp en wok över hög värme tills den börjar ryka,
• tillsätt oljan och fördela den över pannan, lägg i vitlöken, rör om, vänd och blanda till den får färg.
• Tillsätt köttet och bryn under omrörning tillsammans med vitlöken i 2 – 3 min.
• Häll vinet utmed wokens insida och rör om hela tiden medan det fräser och reduceras till ca hälften. Ta pannan från värmen
• Flytta över wokens innehåll till en gryta.
• Skrapa ur all vätska ur woken.
• Krydda med saltet, sockret, och sojasåsen och häll i buljongen.
• Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda 1,5 – 2 timmar under lock eller tills köttet är mört och det mesta av vitlöken är upplöst i såsen.
• Kontrollera vätskenivån då och då och fyll på med hett vatten om så behövs. Rör också om i botten emellanåt så att det inte bränner vid.
• När rätten är färdig ska det finnas ca 3 dl sås kvar

• När rätten ska serveras, låt koka upp och tillsätt det väl utrörda potatismjölet så att såsen tjocknar en aning. Tillsätt salladslöken, lägg på locket och koka några sekunder till.


__________________________________________

Dessert:
Gino med Gräddglass och kockens chokladsås
Till en riktig Gino ska man ha Färska Jordgubbar och kiwi.. vi tog mango istället för jordgubbarna.

Gino
4 port

8-10 jordgubbar
4 Kiwi
60 g riven vit choklad
Skär ned frukten i små ugnssäkra formar (kokotter)
gratinera i 200 graders ugn i 15 minuter
servera med gräddglass och chokladsås

Kockens chokladsås

Rune Edin

1 dl strösocker
1 dl kakao
20 g smör normalsaltat
0.5 dl mörk sirap
2 dl grädde
ev 0,5 dl Country lane cream liqueur (eller Baileys)

Gör så här
Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp under omrörning.
Låt svalna

_________________________


Var ju tvungen att lägga ut
en bild på Baren för kvällen...
Tur att kylskåpet inte syntes...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar