lördag 12 november 2011

Recept: Rotsakslåda med skinka och broccoli

Eller: Rotsakslåda man tager vad man haver

Serverad med en grönsallad och en god olivolja

Har man rester av rostbiff eller en stek går det lika bra att använda det, tänk bara på att använda passande örter.

Jag använde idag en bit helgskinka (typ julskinka) som jag skar ned i tärningar.

 
Jag har alltid en allroundkrydda som består av 1 del vitpeppar och 9 delar salt som passar bra till potatisrätter, fisk och mycket annat så skriver jag salt och vitpeppar så menar jag just denna,

Ingredienser:
Ca 300 g Tärnad helgskinka
2,5 dl      Mellangrädde
200 g      Norrmejeriers lätt Créme Fraiche (ja, det är skillnad)
1 st         Gul lök, tärnad
2 st         Vitlöksklyftor, rivna
2 st         Morötter, tunt skivade
1 st         Palsternacka, tunt skivad
5 st         Stora potatisar, grovt skivade (eller 10 normala)
2 nävar   Coop broccolibuketter (Dom är små och fina till vettigt pris)
1-2 tsk    Timjan (t.ex. rosmarin till nötkött)
1 tsk       Dijonsenap
1 tsk       Chilikrydda
1-3 tsk    Salt och vitpeppar
               Ost, efter behag och vad du uppskattar till gratinering.
Nu tror jag har med allt…

Gör så här:
Blanda mellangrädde, crème fraiche, gul och vitlök, dijonsenap samt kryddor i en stor bytta (gärna rostfri, enkel att diska) och vispa ihop
Rör ned resten av ingredienserna förutom osten.

Häll allt i en stor gratängform

Strö över den rivna osten

Gratinera i 200 graders ugn varmluft (vanlig ugn 225 grader) ca 45 min
Minska värmen i ugnen till ca 70 grader och låt stå och ”gona ihop” i ca 1 timme.

Ät detta med en god sallad.


Recept och bilder: Rune Edin


Måste ju tillägga att jag ser recept som en karta, det ger en bild av vilken väg man ska gå…men man bestämmer själv vilken väg man använder…och det gör du också själv i ditt kök…smaklig spis…

1 kommentar:

  1. Jag saknar bilder från vår födelsedag. PING!

    SvaraRadera