söndag 25 april 2010

Tornasare a’la Duke

Tornasare á la Duke med
Smörslungad gurka

Uppdaterat recept Sön 6 Feb 2011
2 port

Koka 6-7 stora skalade potatisar
Häll av vattnet och mosa potatisen
Tillsätt 2 äggulor, 0,5 dl grädde och ca 25 g smör
Salta och peppra
Blanda med elvisp till ett jämt mos
Spritsa i kokotter, strö riven västerbotten ost över
Ställ åt sidan

Knaperstek bacon,
lägg plant på papper och låt rinna av,
lägg åt sidan

Skär en 4 cm tjock skiva oxfile (per portion)
Sätt ugnen på 250 grader
och hetta upp en stekpanna med smör

Sätt in potatispurékokotterna i ugnen i 20 min
stek oxfilén på hög värme runt om så den får fin färg, skicka in i ugn 5 min, ta ut oxfilen och täck med folie, låt vila ca 10-15 min.
Ställ en kokott på en tallrik
lägg oxfilén bredvid och 2 st baconskivor ovanpå
avsluta med en rejäl klick aioli ovanpå köttet


Aioli

Ingridienser ca 2 dl:
4 st vitlöksklyftor
1 krm salt,
2 st äggulor
2 dl (oliv)olja
1-2 msk pressad citron
1/2 krm kajennpeppar eller några stänk tabasco

Så här gör du:
Skala vitlöken och pressa i en skål.
Rör i salt och gulor.
Tillsätt oljan lite i taget under elvispning tills blandningen tjocknar.
Smaka av med citron och peppar eller tabasco.

Kommentar 1:
Med enbart olivolja kan dess smak bli väl påtaglig i aioli - med mycket vitlök. Olivoljan kan bytas ut mot till exempel majsolja eller också kan man enligt provensalska recept ta hälften oliv- och hälften neutral olja. I Nice serveras aioli till kokt fisk och självklart i fisksoppa. Men den är också god på bröd, till kokta grönsaker, räkor och till kall, skivad rostbiff.

Kommentar 2:
Enklare variant…
ta färdig majonnäs…pressa i vitlök, några stänk tabasco, salt och vitpeppar


Runes recept

1 kommentar: